


PEDİATRİK YEME BOZUKLUĞU YAKLAŞIMI TERAPİSİ
Beslenme, her yaşta olduğu gibi çocukluk döneminde de önem arz eder. Fakat iyi beslenme, çocuğun çok yemek yemesi veya belirli besinleri sürekli yemesi anlamına gelmemektedir. Çocukların hastalıklardan korunabilmesi, zihinsel ve fiziksel gelişimi için iyi beslenme şarttır.
Yeme Bozuklukları, düzensiz beslenme alışkanlıkları, vücut ağırlığı veya şekli ile ilgili ciddi sıkıntı ve endişe ile karakterize edilen hastalıklar olarak tanımlanır. Çocuk bağımsızlığını yemek seçerek veya yemeği reddederek sağlamaya çalışır ve genelde 1-2 yaşındayken kendini gösterir. Çocukların yeme bozukluklarının ardında herhangi bir cerrahi işlem sonrası veya besinin solunum yoluna kaçmasıyla ağız, yutak veya yemek borusunun travmatize olması, çocuğun bazı tatlara, kokulara veya görünümdeki gıdalara karşı geliştirdiği reddedici tutum sergilemesi, reflü gibi tıbbi bir rahatsızlıktan ötürü beslenme bozukluğunun ortaya çıkması gibi sebepler olabilmektedir.
YEME VE BESLENME BOZUKLUKLARININ SINIFLANDIRMASI
- Pika Sendromu
- Ruminasyon Bozukluğu
- Kaçıngan/Kısıtlayıcı Besin Alım Bozukluğu
- Anoreksiya Nervoza
- Bulimiya Nervoza
- Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu
- Başka Şekilde Sınıflandırılmayan (Atipik) Yeme veya Beslenme Bozukluğu
- Tanımlanmamış Yeme veya Beslenme Bozukluğu
Günümüzde bu bozukluklardan harici olarak ek gıdaya geçme süresinin gecikmesi (4-6 ay) ve ailelerin/ebeveynlerin yanlış tutumu (püre halinde yedirme) da eşlik edebilmektedir. Böylece çiğneme, yutma gibi sorunlar ile daha sık karşılaşabiliyoruz. Dolayısıyla da oral motor kaslarının gecikmesi, konuşma seslerinin üretilmesinde sorunlara neden olabiliyor. Lütfen detaylı bilgi ve randevu için bizimle iletişime geçin.