


Dil ve Konuşma Terapisti
Konuşma bozukluğu, kişilerarası iletişimi kısıtlayan bir problemdir. Bu sorun, küçük yaşlarda başlayabilir ve zamanla daha kuvvetli ve tedavisi güç durumlara yol açabilir.
Konuşma bozukluğu bedensel ve zihinsel gelişim kaynaklı olabildiği gibi ses tellerindeki hastalıklardan da kaynaklanabilmektedir. Konuşma kaynaklı ve dil kaynaklı konuşma bozukluğu birbirinden ayırt edilmelidir. Konuşma bozukluğu olarak tanımladığımız durum seslerin doğru ve düzgün söyleyişinin yapılamaması, konuşmanın akıcılığının olmaması, kelimelerin doğru telaffuz edilememesi durumudur. Konuşma bozukluğu konuşmanın tonlanmasında, akışında, ritminde ve seslerin ortaya çıkarılmasında meydana gelen bozukluk olarak tanımlanabilmektedir. Bu durum konuşma bozukluğu olan bireylerin psikolojilerini tamamıyla olumsuz olarak etkileyebilmektedir.
“Ada Gelişim Psikoloji Merkezi olarak alanında uzman ses, hece ve yutma bozuklukları eğitmenleri ile psikolojik travmalardan kaynaklı konuşma bozukluklarına uygulanan terapilerimizle danışanlarımızın sorunlarına çözüm buluyoruz.”
- Konuşurken güçlük çekilmesi
- Konuşmanın kolayca anlaşılamaması
- Sesin şiddetinin ayarlanamaması ve özellikle kısık sesle konuşulması
- Tekdüze bir konuşma stili kullanılması
- Karşısındaki bireyi rahatsız edecek ölçüde sesler üretilmesi
- Cümle kurmada güçlük çekilmesi
- Kelime haznesinin dar olması
- Ses veya hecelerin yutarak konuşulması
- Anlaşılamayacak ölçüde hızlı konuşulması
- İşaretlerle iletişim kurmaya çalışılması
- Sözcüklerin ağızda gevelenmesi
Konuşma Bozukluğunun Türleri
- Artikülasyon (sesletim- eklemleme bozukluğu)
- Kekemelik
- Ses bozukluğu
- Motor konuşma bozukluğu (dizarti, apraksi)